Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обжалва във вторник решението на

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обжалва във вторник решението на
Коментари Харесай

Тръмп обжалва отказа на Мейн да го впише в изборите за президент

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп апелира във вторник решението на щата Мейн, което го лишава от гласуване за идните президентски избори. Сега жалбата отива във Върховния съд на Мейн.

Очаква се той също по този начин да изиска от Върховния съд на Съединени американски щати да се произнесе по обвързваното дело в Колорадо, оповестява АП.

Критиците на Тръмп са завели десетки правосъдни каузи, с цел да го дисквалифицират от изборите в голям брой щати. 

Някои консерватори обаче предизвестяват, че в случай че Тръмп бъде отхвърлен, политическите групи рутинно ще употребяват тази остаряла законова процедура по-късно против съперниците си по непредвидени способи. 

Припомняме, че в края на 2023 година, държавният секретар на щата Мейн Шена Белоус от Демократическата партия реши да премахне някогашния президент от бюлетината за първичните президентски избори в щата.

Решението ѝ се базира на конституционната наредба за бунт против страната.

Белоус дефинира, че като водещ претендент за републиканската номинация през 2024 г.Тръмп е предизвикал вълнения, като е популяризирал подправени изказвания за машинация на гласоподавателите на изборите през 2020 година и след това е насърчил почитателите си да излязат на шествие пред Капитолия, с цел да попречат на полагането на клетва от новия президент - Джо Байдън.

Решението на щата Мейн повтори сходно решение на Върховния съд на Колорадо, който също дисквалифицира Тръмп по силата на раздел 3 от 14-та корекция.

Макар че демократичният уклон на Колорадо го прави по-малко основен за вероятностите на републиканците, действието на Мейн може да има по-съществени последствия заради разделянето на електоралните гласове и малките граници на успеха, които се чакат в идната конкуренция.

Тръмп реализира победа в битката си с провокациите против правото му да се кандидатира още веднъж за Белия дом, като върховният съд на Мичиган отхвърли да прегледа дело, което желае да го дисквалифицира от първичните избори за президент на щата.

Върховният съд на Мичиган съобщи, че няма да прегледа жалбата на четирима гласоподаватели в щата, които желаят да забранят някогашния президент от републиканските първоначални избори на 27 февруари за ролята му в нападението на 6 януари 2021 година против Капитолия на Съединени американски щати.

Това са единствено част от правните проблеми на някогашния президент. 

Тръмп е упрекнат както във федерално дело, по този начин и в Джорджия за ролята си в опита да анулира изборите през 2020 година, но не е упрекнат в протест, обвързван с офанзивата от 6 януари.

За разлика от провокациите на 14-та корекция, повдигнати в някои други щати, Мичиган се счита за един от основните щати, които евентуално ще решат изхода от общите избори.

Въпреки проблемите със закона, Доналд Тръмп резервира мощни позиции измежду съпартийците и поддръжниците си.

Бившият президент даже сподели на събитие, проведено от Клуба на младите републиканци в Ню Йорк, че президентските избори през 2024 година ще бъдат " най-важните избори ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР